perjantai 3. heinäkuuta 2009

Ilmalämpöpumppu voi puolittaa energialaskun

Ilmalämpöpumppu voi puolittaa energialaskun

IS 11.12.2008

Uudet ilmalämpöpumput vähentävät kotitalouden energiankulutusta tehokkaammin kuin asunnon lisäeristäminen. Tämä selviää Rakennusmaailma-lehden teettämässä tutkimuksessa, joka toteutettiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa.

Vanhan omakotitalon lisäeristäminen maksaa itsensä takaisin vasta vuosien kuluttua, mutta oikein käytettynä ilmalämpöpumppu voi tuoda hintansa takaisin muutamassa vuodessa. Lehden laskelmien mukaan pumpulla voi säästää normitalon 14500 kilowattitunnin vuosikulutuksesta jopa 55 prosenttia. Jos vuosikulutus olisi ilman pumppua noin 17900 kilowattituntia, pumppu leikkaisi kulutusta 32 prosenttia.

Vanhassakin talossa ilmalämpöpumppu säästää energiankulutuksesta teoriassa jopa 42-58 prosenttia.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että tehokkaimmat pumput antavat lämpöä jopa -20 asteen pakkasessa. Tähän asti pumppujen on arvioitu toimivan noin -15 pakkasasteeseen saakka.Rakennusmaailma-lehden mukaan testattujen pumppujen kärkijoukko on niin tasainen, että lämmitystehossa saavutettavaan hyötyyn vaikuttaa laitemerkkiä enemmän tila, johon pumppu asennetaan, ja laitteen käyttötavat.

Testissä pärjäsivät parhaiten IVT, Mitsubishi Electric, Panasonic ja Toshiba.

Pasi Kivioja, IS 11.12.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti