perjantai 3. heinäkuuta 2009

Valkeakosken kaupungin "ilmalämpöpumput puntarissa"-hanke

Valkeakoski valitsi Mitsubishi Electric ilmalämpöpumput
Valkeakoski.fi 24.7.2008

Ilmalämpöpumput puntarissa -hankkeen vertailu valmistunut

Energian hinta nousee jatkuvasti. Kaikkialla etsitään keinoja sen kulutuksen ja samalla päästöjen vähentämiseksi. Valkeakoskella on yli 4 400 pientaloa. Monessa on jo päädytty maa- tai ilmalämpöpumpun hankintaan, ja yhä useammassa sitä harkitaan. Laitetoimittajia ja -malleja on kuitenkin kymmeniä. Siksi luotettavan, puolueettoman vertailutiedon saanti on vaikeaa.

Asuntomessualue Lintulan vieressä sijaitsevan Kaakonojan alueen asukasyhdistys lähti Lämpöpumput puntarissa -hankkeella selvittämään eri järjestelmien, laitteiden ja mallien ominaisuuksia ja soveltuvuutta sekä hankinta- ja käyttökustannuksia alueensa asukkaiden ja kaikkien muidenkin pientaloissa asuvien avuksi. Asukasyhdistys on tämän vuoden alusta toteuttanut hanketta yhteistyössä Valkeakosken Aikuiskoulutuskeskuksen ja Valkeakosken kaupungin asuntomessutoimiston kanssa.
Tavoite

Hankkeen avulla

-pyrittiin lisäämään talojen omistajien ja asukkaiden kiinnostusta energian säästöön sekä asumismukavuuden lisäämiseen (lämmön tasaisuus, ilman puhdistus ja viilennys kesällä).

-saamaan tietoa eri vaihtoehdoista: maa-, ulkoilma- ja poistoilmalämpöpumput.

-saamaan tietoa niiden sopivuudesta eri järjestelmin varustettuihin taloihin: suora tai varaava sähkölämmitys, vesikiertoinen keskuslämmitys, aurinkoenergia tai jokin muu.

-hankkimaan luotettavaa vertailutietoa eri valmistajien laitteista, kuten sopivuus kylmiin oloihin, tehojen riittävyys erikokoisissa taloissa, laitteiden luotettavuus ja kestävyys, melutaso, ulkonäkö, käyttövarmuus, huollon tarve, saatavuus ja hinta, käyttömukavuus ja -ohjeet sekä takuut.

-pyrittiin rohkaisemaan omakotiasujia käytännön toimenpiteisiin energian säästämiseksi.

-saamaan vertailukelpoisia tarjouksia ja myös alennuksia laitteista asennuksineen.
Toteutus

Kaakonojan alueella jokaiseen omakoti- ja rivitaloasuntoon jaettiin alkuvuodesta tiedote ja kyselylomake. Kyselyllä selvittiin lämpöpumppujen tunnettuutta, herätettiin kiinnostusta energian säästöön ja asumismukavuuden lisäämiseen, tiedusteltiin kiinnostusta lämpöpumpun hankintaan sekä etsittiin niitä, joilla jo oli lämpöpumppu ja jotka olivat valmiit kertomaan kokemuksistaan.

Myynnissä olevista järjestelmistä (maa-, poistoilma- ja ulkoilmalämpöpumput), niiden myyjistä ja asennusliikkeistä koottiin kattava luettelo. Ulkoilmalämpöpumpuista koottiin kevään aikana laitemerkeittäin ja -malleittain yksityiskohtainen vertailutaulukko, jossa oli yli tuhat yksittäistä tietoa. Haastatteluin koottiin kokemuksia erimerkkisten laitteiden käyttäjiltä.

Kaikki maahantuojat eivät toimittaneet pyydettyjä tietoja. Kun saaduista oli poistettu mallit, jotka eivät sovellu suomalaisiin olosuhteisiin tai eivät muutoin täyttäneet asetettuja vaatimuksia, oli taulukossa (pdf, 201 kt) jäljellä 11 tunnettua merkkiä ja 46 mallia. Laitteiden keskinäisessä arvioinnissa hankkeen työryhmän tukena oli professori Antero Aittomäki Tampereen teknisen yliopiston energia- ja prosessitekniikan laitokselta.
Suositukset

Tuloksen perusteella valittiin ryhmä laitteiden maahantuojia ja jälleenmyyjiä, joilta pyydettiin kolmessa eri kokoluokassa vertailukelpoiset tarjoukset ilmalämpöpumpuista asennuksineen, valmiiksi toimintakuntoon saatettuna ja käyttöopastus annettuna.

Työryhmä kiinnitti tarjousten vertailussa erityistä huomiota laitteiden COP-arvoon ja lämmitystehoon, sisäyksikön äänen tasoon, laitteen muihin ominaisuuksiin, takuun pituuteen ja laajuuteen sekä tarjoushintaan ja sen kattavuuteen. Vertailussa haettiin nimenomaan mahdollisimman hyvää hinta-laatu -suhdetta.
Työryhmä päätyi Valkeakoskella suosittelemaan seuraavia laitteita:

Lämmitysala alle 100 m2: Panasonic CS-NE7GKE/CU-NE7GKE

Lämmitysala 100-150 m2: Mitsubishi Electric MSZ-FD25VAH/MUZ-FD25VAH

Lämmitysala yli 150 m2: Mitsubishi Electric MSZ-FD35VAH/MUZ-FD35VAH.
Kiinnostus ollut suurta

Lämpöpumput puntarissa -hankkeen voidaan jo nyt katsoa saavuttaneen tavoitteensa. Mielenkiinto ilmalämpöpumppuja kohtaan on hyvin suurta.

Kun helmikuussa järjestettiin Aikuiskoulutuskeskuksessa lämpöpumppuja esittelevät pienoismessut, kävi muutaman tunnin aikana lähes 700 vierasta.

Heinäkuun puoleen väliin mennessä 97 Valkeakoskella ja lähiympäristössä asuvaa on ilmaissut mielenkiintonsa lämpöpumpun hankintaa kohtaan ja saanut käyttöönsä laitteiden vertailutiedot ja kilpailutuksen tulokset. Ensimmäiset laitetilaukset on jo tehty.

Lämpöpumput puntarissa -hankkeen työhön ovat osallistuneet Asukasyhdistyksestä pj. Pirkko Aaltonen, Tuomo Knuuttila ja Hannu Mäkelä hankkeen vetäjänä, Aikuiskoulutuskeskuksesta Jussi Jantola ja Johanna Veijonen sekä kaupungin asuntomessutoimistosta Arto Vuorijärvi. Projektisihteerinä oli Miia Lamposaari.

Hankkeelle on haettu EU-tukea Pirkan Helmi ry:n kautta..

valkeakoski.fi 24.7.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti