perjantai 3. heinäkuuta 2009

ilmalämpöpumpun asennus

ilmalämpöpumpun asennus



Ilmalämpöpumpun asennus
Perustietoa ilmalämpöpumpuista

Onnistuneen lämpöpumppuhankinnan varmistat ostamalla sekä laitteen, että asennuksen samasta liikkeestä. Tärkeää on myös tarkastaa asennusliikkeen pätevyys ja myös kysyä mahdollisia suosituksia tai referenssejä. Valitessasi ammattitaitoisen ja lakien sekä asetusten mukaan toimivan asennusliikkeen varmistat huollon ja varaosien saatavuuden myös tulevaisuudessa.

Ilmalämpöpumpun asennus on sivusta seurattuna varsin yksinkertaisen oloinen toimenpide. Asennustyöhön sisältyy kuitenkin monta ammattitaitoa ja erikoistyökaluja vaativaa työvaihetta. Juuri siksi asennustyö kannattaakin jättää ammattilaiselle, vaikka houkutus tehdä työ itse olisikin suuri. Henkilö joka asentaa tai asennuttaa ilmalämpöpumpun ilman TUKESin toteamaa pätevyyttä, rikkoo ympäristönsuojelulain (86/2000) 108 a §:ää ja sen nojalla annettuja valtioneuvoston asetuksia 1187/2001 ja 1239/2003.



Sisäyksikön sijoitus

Sisäyksikkö olisi järkevintä sijoittaa huoneiston avarimpaan tilaa, josta lämpö pääsee vapaasti leviämään koko asuntoon. Myös mahdollinen leivinuuni tai takka kannattaa huomioida asennuksessa. Ainoat asennuspaikkaa rajoittavat tekijät ovat joissakin tapauksissa kylmäaineputkien sijoitus ja/tai kondenssivesiputken kulkureitti. Suodattimien vaihtoa tai pesua ajatellen kannattaa sisäyksikkö sisäyksikkö sijoittaa siten, että suodattimien huolto ei muodostu ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Ilman erillistä kondenssivesipumppua asennettaessa tulisi kondessivesiputkella(sisäyksikölle jäähdytyksessä kertyvän veden poistoputki) olla laskua n. 1 cm / metriä putkilinjaa kohden. Laittamalla kondenssiveden poistoputki riittävästi laskuun, voidaan varmistua että vesi myös kulkeutuu pois asunnosta, eikä aiheuta ongelmia jälkikäteen.

ilmalämpöpumpun asennus


Sisäyksiköiden äänitasot ovat tänäpäivänä jo varsin matalia. Hiljaisimmillaan reilusti alle 30 dB(A) jopa normaalissa käyttötilanteessa. Tämä mahdollistaa yksikön sijoittamisen vaikkapa olohuoneeseen tai vaikkapa makuuhuoneeseen.

Ulkoyksikön sijoitus

Ulkoyksikölle löytyy paikka joko rakennuksen ulkoseinästä tai tilanteen niin vaatiessa, se voidaan asentaa myös erilliselle maa-asennustelineelle rakennuksen vierustalle. Myös muita ratkaisuja ulkoyksikön asennuspaikalle on, mutta kaksi edellämainittua ovat ne yleisimmät. Seinään kiinnitettäessä on käytettävä tukevaa ja turvallista seinätelinettä. Ääneltään ulkoyksiköt ovat jo niin hiljaisia, ettei niiden käyntiääni enää juurikaan aiheuta ongelmia. Ulkoyksikön ja telineen väliin tulee kuitenkin laittaa tärinänvaimennustyynyt, joilla estetään resonoinnin johdosta rakenteen välityksellä sisälle kulkeutuvat äänet. Asennuspaikan ilmansuunnalla ei niinkään ole juurikaan merkitystä. Talvella ulkoilman lämpötila on suurinpiirteinen sama niin eteläisellä, kuin pohjoisellakin seinustalla, eli myös ulkoilman energiasisältö on seinustoilla samaa luokkaa. Jäähdytyskäyttöä ajatellen ulkoyksikkö olisi kuitenkin järkevää sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa se aurinkoisena päivänä olisi varjossa. Minkäänlaista katosta laite ei tarvitse, vaan se pärjää varsin mainiosti tuulessa ja tuiskussa. Virransyöttö sijaitsee hieman laitteen merkistä riippuen joko laiteen ulkoyksikön tai sisäyksikön yhteydessä. Viimeistään asiansa osaavan myyjän tai asentajan avustuksella tarkoituksenmukainen asennuspaikka ulkoyksikölle löytyy varmasti.


Testituloksia ja Lehtien artikkeleita
Testitulokset ja lehdissä julkaistut jutut ilmalämpöpumpuista

2 kommenttia:

  1. Asennus ja huolto samasta liikkeestä ei siksi aina toimi koska myyjä liike mistä olet edullisemman tarjouksen saanut yleensä markkinoi vai yhtä tuote merkkiä ja
    voi sijaita vaikka helsingissä ja kun asentaja tulee asentamaan laitteen vaika rovaniemelle.Firman on ensin
    pitänyt myydä vähintään 6 tilausta samalle suunnalle jotta olisi liiketaloudellisesti kannattavaa asentaa pumput.(Asennushinta 700 ja sähkötyöt 100=800X6=4800)
    Asentajan palkka päivärahoineen noin 200-300€
    Sitten kun niihin tulee vikoja sama homma odotetaan noin 5-6 valitusta ja huolto tulee noin 1-2 kk kuluessa.
    Kukaan ei ole ajatellut asian huonoja puolia .
    Meiltä saa pelkkää huolto tai sitten tarvitaesa myös koneen merkistä riippumatta kilpailutettuna .
    Asennus hinta on ain 42€/h +km+alv ja leskimäärin
    asennus on ollut 350-500 riipuen matkasta sijaitsemme Pirkanmaalla ja huollot toimivat koko suomeen.
    Olemme alihankinta liike emme sitoutunee yhteen merkkiin
    tai liikekonseptiin joten meidän huolto/asennusaika on n.2pvä-1vko.
    T:http://www.rakennussiivous.com/

    VastaaPoista
  2. Siis järkyttävän näköinen ulkoasennus. Putket peitetty jollain muovilistalla, kuka haluaa tuollaisen ovensa viereen????

    VastaaPoista